Bike versus Car Challenge Leusden: Fiets overall sneller

Wat scheelt het? Ben je met de fiets of met de auto sneller, gezonder of slimmer? En waar liggen kansen voor verbetering? Op zaterdag 12 oktober vond in Leusden de Bike versus Car Challenge plaats. In vier etappes verkenden Leusdenaren wat de voor- en nadelen van de auto en de fiets zijn. Wethouder Wim Vos (verkeer en vervoer) gaf samen met Theo Meijer, ambassadeur van Leusden Fietsstad om 14.00 uur het startschot voor de eerste etappe van Theehuis Mon-Chouette naar zwembad De Octopus. Bij twee van de vier etappes kwam de fietser eerder aan dan de automobilist. Over de hele challenge was de fiets uiteindelijk sneller dan de auto. De Bike versus Car Challenge is een initiatief van 033opdefiets, de fietscommunity van de regio 033.

Fietsstad Leusden 2020
De Bike versus Car Challenge stond geheel in het teken van de ambitie van Leusden om een echte fietsgemeente te worden. Wethouder Wim Vos: "Leusden is prachtig gelegen in de natuur. Op gebied van fietsinfrastructuur is er veel geïnvesteerd in fietspaden. En in 2017 zijn we tot wandelgemeente verkozen. We hebben de ingrediënten om hoge ogen te gooien bij de verkiezing." Theo Meijer reed alle vier etappes als ambassadeur van Fietsstad Leusden 2020 mee.

Kiezen voor de auto of fiets 
Een groot deel van de verplaatsingen die dagelijks door bewoners worden gemaakt, is korter dan vijf kilometer. Dit is een afstand die makkelijk en eenvoudig op de fiets af te leggen is. Toch pakken veel mensen voor korte ritten vaak de auto. De fiets is niet altijd sneller, maar je hebt geen gedoe met parkeren en minder kosten. De Buurtsportcoaches van Leusden Fit reden ook de hele challenge mee. Sjoerd Versteeg: "Deze dag laat zien dat het niet veel scheelt in tijdwinst. Maar de winst zit wel in beweging en gezondheid. Aan het einde van de dag pak je die winst altijd." Henriette Former van De Groene Belevenis, centrum voor natuurbeleving en duurzaamheid, vult aan: "Fietsen is natuurlijk duurzaam en je krijgt meer mee van de omgeving."

Geluk en pech onderweg
Automobilist Camiel reed de eerste etappe naar De Octopus: "Wij hadden echt geluk met parkeren. Hierdoor waren we een fractie sneller dan de fiets. Deelnemer Lucas reed de tweede etappe met de auto van De Octopus naar Landwinkel De Kopermolen: "Wij waren sneller maar we hadden alle verkeerslichten mee. Dat gebeurt je niet zo vaak." Tetsje en Tiny fietsten twee etappes en kwamen weer een fractie eerder bij De Groene Belevenis aan: "Het is dat de automobilist zich vergiste bij het parkeren. Hierdoor waren wij net wat sneller." De laatste etappe naar het Huis van Leusden werd ruim gewonnen door de fietsers onder leiding van Theo Meijer en Wim Vos. “Overall heeft de fiets gewonnen!"

 

033opdefiets maakt een beeldverslag met ervaringen van de deelnemers over het fietsen en autorijden in Leusden. Dit beeldverslag wordt aan de gemeente Leusden aangeboden. 033opdefiets is de fietscommunity van de regio 033 met de missie meer mensen meer op de fiets. Fietsen is groen, gezond en slim. Samen met Leusden Fit, De Groene Belevenis en andere partners draagt 033opdefiets deze boodschap uit.