10 redenen om naar je werk te gaan fietsen

Wist je dat....

  • 1 de helft van alle autoritten korter dan 7,5 kilometer is?
  • 2 bij een afstand tussen de 7,5 en 15 kilometer 70% de auto pakt en 15% de fiets?
  • 3 werkgevers hun fietsende werknemers 19 cent per kilometer mogen betalen?
  • 4 dat je dan bij een vierdaagse werkweek en 48 weken en een afstand van 8 kilometer enkele reis bijna Euro 600,- per jaar van je werkgever kunt krijgen?
  • 5 fietsen leidt tot langer en gezonder leven. Fietsen helpt in het tegengaan van een verschillende aandoeningen, zoals diabetes, sommige vormen van kanker, hart- en vaatziekten en depressies.
  • 6 mensen die wandelend of fietsend naar het werk gaan zijn vaker tevreden, minder gestresst, meer ontspannen en beleven meer vrijheid dan mensen die dat met de auto doen.
  • 7 meer fietsen betekent minder broeikasgassen. Een overstap van de auto naar de fiets levert een besparing op van 150 gram CO2 per km. Elke 7 km op de fiets in plaats van de auto bespaart de uitstoot van 1 kilo CO2. Met de auto worden jaarlijks 3,6 miljard korte ritten gemaakt. Als al deze korte autoritten zouden worden vervangen door de fiets dan bespaart dat grofweg 2,0 megaton CO2 per jaar.
  • 8 meer fietsen betekent schonere lucht. Een overstap van de auto naar de fiets levert een besparing op van 0,2 gram NOx per km en 0,01 gram fijnstof per km. Rekenen we door als bovenstaand dan bespaart dat grofweg 2,6 kiloton NOx en 0,13 kiloton fijnstof per jaar.
  • 9 het ruimtebeslag van een rijdende fiets is 28 keer kleiner dan dat van een rijdende auto. Een geparkeerde fiets neemt 10 keer minder ruimte in dan een geparkeerde auto.
  • 10 fietsen is een goedkope manier van verplaatsen. De kosten van fietsgebruik variëren van 175-300 euro per jaar. Ter vergelijking: autorijden kost 2.500-8.500 euro per jaar bij een gemiddeld jaarkilometrage.

Maak deel uit van de fietscommunity 033opdefiets

033opdefiets staat voor een leefbare en bereikbare regio met de fiets in de  hoofdrol. Fietsen is gezond, slim en duurzaam en vooral leuk! Als jij iets wil met fietsen, dan kun je dat inbrengen in de community. We proberen dat dan met z'n allen te verwezenlijken. Zo wilde een Amersfoorter bewijzen dat fietsen in Amersfoort sneller is dan met de auto. Wij organiseerden de Bike versus Car Challenge. En je ziet ons ook regelmatig langs de kant van het fietspad. Om fietsers te bedanken voor hun keuze. Waarom? Omdat we Amersfoort, Leusden en de omgeving een warm hart toedragen. We wonen en werken hier. Het is toch gaaf als dat steeds leuker wordt?

Moeite met overstappen van auto naar fiets?

Autorijden is makkelijk en vooral een gewoonte. Vind je het moeilijk om over te stappen van de auto naar de fiets? Dan gaan wij je helpen!

Wij hebben een programma dat je helpt. Helemaal van deze tijd met een app dat je motiveert om te gaan fietsen. Je ziet dagelijks hoeveel je fietst. Je spaart daarmee voor punten of geld. Als je het eenmaal gebruikt, wil je gewoon meer fietsen! Je kunt ook een e-bike uitproberen. Het hele programma heet Go Velo. Vraag ernaar bij je werkgever. Er is nu een speciale regeling voor werkgevers in Amersfoort en Leusden. Kent je werkgever de app niet? Neem dan contact met op met 033opdefiets. Dan helpen wij hem en jou verder!