033opdefiets naar Nationaal Fietscongres 2017

Op 20 september vond het tweedaagse Nationaal Fietscongres 2017 plaats in Tilburg. Communitymanager Jocelyn Kemker-de Kruif van 033opdefiets was namens Amersfoort aanwezig om kennis op te doen en te netwerken met als doel elkaar te versterken. In twee dagen tijd woonde de delegatie keynotes en parallelsessies bij, afgewisseld met een leuke fietstocht.

Het congres was waardevol voor 033opdefiets: “Er zijn nieuwe contacten gelegd waardoor op regionaal niveau er een versnelling kan plaatsvinden. Het heeft inzicht gegeven in de ontwikkelingen van nu en de toekomt op het gebied van smart mobility, data verzameling en stedelijke ontwikkeling.”, aldus Jocelyn. “Door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen hoeft niet steeds het wiel opnieuw uitgevonden te worden en werken we samen sneller aan een duurzame ontwikkeling naar nieuwe mobiliteit.”

Voor Amersfoort is de ambitie uitgesproken om samen te gaan werken met de andere fietssteden in Nederland. Hiervoor zijn nieuwe contacten gelegd en bestaande contacten versterkt. Ook de sprekers gaven interessante informatie over bijvoorbeeld fietsinnovatie. De provincie Noord-Brabant loopt hierin voorop en 033opdefiets heeft na het congres de contacten verder uitgebouwd.

Ook is er een kritische noot: “Het viel op dat de fietsbranche miste en werkgevers, werknemers in minder dan verwachte mate aanwezig waren. We praten vooral over fietsen maar niet met fietsers en toekomstige fietsers. Om tot een geïntegreerde en werkende aanpak en werkende oplossingen te komen voor fietsers, waaronder werknemers en werkgevers zou de aanwezigheid van deze partijen zeker een toegevoegde waarde kunnen leveren. Dit vraagt alleen een nieuwe manier van werken en denken.”

Tijdens het Nationaal Fietscongres 2017 viel op dat de aanpak van 033opdefiets bijzonder is. “Wij doen het anders dan de traditionele manier van werken. Aan de hand van experimenten, geplande ontmoetingen en verbindingen maken wij in Amersfoort en daarbuiten een verschil. Deelname aan dit congres heeft onze overtuiging in de aanpak verder versterkt en bovendien landelijke contacten en inzichten opgeleverd om het fietsklimaat verder uit te bouwen en verduurzamen.”