Bike versus Car Challenge: fiets is sneller bij kleine afstanden

Zaterdag 23 september vond in Amersfoort de eerste Bike versus Car Challenge plaats. In vier etappes verkenden Amersfoorters wat de voor- en nadelen van de auto en de fiets zijn. Wethouder Willem-Jan Stegeman (duurzaamheid) gaf om 14.00 uur het startschot voor de eerste etappe. Deze ging van voetbalvereniging CJVV naar Dierenpark Amersfoort. Bij drie van de vier etappes kwam de fietser eerder aan dan de automobilist. De Bike versus Car Challenge is een initiatief van 033opdefiets, de fietscommunity van Amersfoort.

Reizigers bewust maken van hun keuze
Een groot deel van de verplaatsingen die dagelijks door bewoners in de stad worden gemaakt is korter dan vijf kilometer. Dit is een afstand die makkelijk en eenvoudig op de fiets af te leggen is. Toch kiezen veel mensen voor korte ritten vaak voor de auto. De Bike versus Car Challenge is een idee van Frank Kwanten, inwoner van Amersfoort en aangehaakt bij 033opdefiets. “Mensen maken vaak onbewust keuzes en pakken uit gewoonte de fiets of de auto. Met deze challenge willen we mensen meer bewust maken van keuzes. De fiets zal niet altijd sneller zijn, maar je hebt geen gedoe met parkeren en minder kosten. Tegelijkertijd heb je wel je beweging gehad en het is nog duurzaam ook.”

Ervaringen onderweg
Deelnemer Wytze: “Ik had gedacht dat ik met de auto sneller zou zijn maar moest op een punt keren. Dat maakte net het verschil, denk ik.” Menno fietste van Altis naar Ikea en kwam als eerste aan. “Ik fiets altijd. Ik ga iedere dag met de vouwfiets vanuit Leusden naar Amersfoort en vervolgens met de trein naar Amsterdam. Ik heb geen zin om in de file te staan.” Ook Paulien was met haar kinderen op de fiets sneller. Erwin kwam met de auto en vond het prima gaan. Zijn directe uitdager op de fiets was langzamer maar een andere fietser arriveerde veel eerder. “Hoe was je gereden dan? Op een e-bike?” “Nee, op een gewone stadsfiets”, was het antwoord. Nieuwsmotor deed ook mee aan de challenge en won de eerste etappe met een lichte motorfiets.

033opdefiets maakt een beeldverslag met ervaringen van de deelnemers over de fietsinfrastructuur en fietsvoorzieningen in Amersfoort. Dit beeldverslag zullen zij met de gemeente bespreken. Wethouder Willem-Jan Stegeman: ‘’We zijn benieuwd naar de ervaringen van de deelnemers en wat wij daarvan kunnen leren om zo van Amersfoort een nog betere fietsstad te maken.”

Sterk fietsklimaat in Amersfoort
Wethouder Willem-Jan Stegeman, die het zelf op de fiets opnam tegen Wytze Dassen: “De gemeente Amersfoort werkt al geruime tijd aan een sterk fietsklimaat in de stad en in de regio. Dit doen we niet alleen, maar juist ook met bewoners, ondernemers uit de stad, de fietscommunity 033opdefiets en Goedopweg. Hierbij gaat het niet alleen om verbeteringen op de fietspaden en in fietsvoorzieningen, maar juist ook om gedragsverandering. Deze challenge is daar een mooi voorbeeld van.“

Etappes
In de Bike versus Car Challenge zijn vier etappes gereden:
Etappe 1: Van voetbalvereniging CJVV naar Dierenpark Amersfoort

Etappe 2: Van Dierenpark Amersfoort naar atletiekvereniging Altis

Etappe 3: Van atletiekvereniging Altis naar Ikea Amersfoort

Etappe 4: Van Ikea Amersfoort naar het centrum van Amersfoort

Goedopweg
033opdefiets is een initiatief van Goedopweg. In Goedopweg werkt de gemeente Amersfoort samen met de provincie Utrecht, de gemeente Utrecht, Rijkswaterstaat, het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en de U15 (het werkgeversnetwerk in de regio) aan een goede bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Midden-Nederland.