Reuring rond bewaakte fietsenstallingen in Amersfoort

Neem een tropisch warme dag, zet een paar lifeguardseats en beachflags in het centrum van Amersfoort en je waant je in een bijzondere aflevering van Bikewatch met de fiets in de hoofdrol. Op zaterdag 27 mei werden fietsers in het centrum van Amersfoort door zogenaamde bikewatchers van 033opdefiets ludiek gewezen op de gratis en bewaakte fietsenstallingen. Ook Hans Buijtelaar, wethouder van mobiliteit, pakte zijn rol en ging vanuit de stoel met het publiek in gesprek.

Het stallen van de fiets in de (gratis) bewaakte fietsenstallingen Kamperbinnenpoort en Sint Jorisplein is medio mei gemakkelijker geworden. De trappen hebben een smalle lopende band gekregen. Deze geeft ondersteuning bij het omhoog gaan met de fiets. Ook is de fietsgeul naar beneden toe voorzien van een borstelbaan waardoor de fiets afremt. Het op- en afgaan van de trappen kost zo minder moeite. De fiets gratis én bewaakt neerzetten kan ook in de fietsenstalling Amicitia, op de kop van de Utrechtsestraat.

Ondanks het zéér warme weer waren er toch mensen op de fiets naar de stad gekomen. We konden aardig wat mensen bereiken en aanspreken over de stallingen. Mensen vonden het leuk en waren
blij met de flesjes water en de ‘bloemen’ die we uitdeelden. Ook wisten mensen soms nog niet van het bestaan van de stallingen en waren verrast dat het gratis is en dat ze er zo mooi uitzagen. Mensen die al wel vaker in de stalling kwamen waren positief over het nieuwe transportsysteem. Anderen kenden de stallingen wel maar namen uit gemak de fiets toch mee naar de winkel of plaatsten de fiets toch daar waar ze zelf wilden, zelfs op plekken waar het niet mag.

Door de actie zijn meer mensen bekend met de stallingen en zijn deze significant meer gebruikt. Een mooie zaterdag voor 033opdefiets en voor fietsend Amersfoort en omstreken!