Wie loopt en fietst verdient een complimentje!

50 basisscholen doen mee aan de Way2Go! Actieweek

Het gebeurt niet elke ochtend dat je op het schoolplein onthaald wordt door een burgemeester en wethouder. Maar op maandagochtend 15 mei werden de kinderen van basisschool De Gondelier in Amersfoort feestelijk opgewacht door beide hoogwaardigheidsbekleders. Hans Buijtelaar, wethouder mobiliteit, en Ferdinand de ‘Fietsburgemeester’ gaven hier samen het startschot voor de Way2Go! Actieweek. De Actieweek is een initiatief van Goedopweg en vindt op 50 basisscholen plaats in Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein.

De Way2Go! Actieweek staat in het teken van verkeer en heeft tot doel zoveel mogelijk ouders en kinderen te verleiden om lopend of fietsend naar school en werk te gaan. Wethouder Hans Buijtelaar: “Hoe meer mensen de fiets pakken in plaats van de auto, hoe beter onze stad bereikbaar is. Bovendien is het leerzaam: kinderen die lopen en fietsen worden vanzelf ‘streetwise’.”

Veel kinderen kwamen speciaal voor de opening van de Actieweek op een versierde fiets of schoenen naar school. Ferdinand de Fietsburgemeester beloonde hen met een enthousiaste highfive én een Way2Go! sticker. Vervolgens vertelde wethouder Hans Buijtelaar kinderen en ouders over het belang van lopen en fietsen. Daarna verklaarde hij onder luid gejuich met een rinkelende fietsbel de Actieweek voor geopend.

In de Way2Go! Actieweek spelen de kinderen het Verkeersslangspel: ze verzamelen stickers door lopend of fietsend naar school te komen. Hoe meer stickers, hoe beter: daarmee kunnen de kinderen het verkeersslang-spandoek in school volplakken. Daarnaast richt de Actieweek zich op ouders. Zij krijgen mobiliteitsadvies en kunnen vervoersalternatieven uitproberen, zoals een e-bike. Zo worden zij verleid om, na het autovrij wegbrengen van hun kind, ook lopend of fietsend naar het werk te gaan.

Vorig jaar vond de eerste Way2Go! Actieweek plaats in Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein. Dit jaar is het aantal deelnemende scholen bijna verdubbeld. In september en oktober vindt opnieuw een Way2Go! Actieweek plaats.

Initiatief van Goedopweg

Way2Go! is een initiatief van Goedopweg waarin de provincie Utrecht, de gemeenten

Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein, Rijkswaterstaat, ministerie van Infrastructuur & Milieu en regionale werkgevers (verenigd in de U15) samenwerken aan een goede bereikbaarheid en leefbaarheid van onze regio.