Amersfoortse fietsers actief voor beter fietsklimaat

Donderdag 24 november is tijdens het Fiets Event in De Nieuwe Stad het startsein gegeven voor het tweede deel van 033opdefiets, een initiatief van Goedopweg waarin ook de gemeente Amersfoort deelneemt. Zo’n 60 deelnemers waaronder zes kinderen hebben zich gebogen over de vraag hoe samen het fietsklimaat in Amersfoort te verbeteren.

fiets2meet-11

#033odf
In de afgelopen drie maanden zijn tien verschillende type fietsen met camera beschikbaar gesteld aan geïnteresseerde Amersfoorters. Zij hebben hun ervaringen gedeelde via social media. Iedere week werd de fiets doorgegeven aan de volgende deelnemer die vervolgens weer zijn of haar belevenissen vastlegde; een mooie ’fietsketting’ aan ervaringen. De verhalen zijn onderverdeeld in vijf thema’s: Fietsvoorzieningen, Innovatie en distributie, Fietsnetwerk, Veiligheid en vitaliteit en De fiets in de hoofdrol bij woon-werkverkeer.

Fietsers bedenken oplossingen
Deelnemers aan 033opdefiets en andere geïnteresseerden zien veel knelpunten tijdens het fietsen maar zijn ook bereid om samen naar oplossingen te zoeken. Bijvoorbeeld het organiseren van een fietssafari om samen met deskundigen en ambtenaren knelpunten te bezoeken, samen een app ontwikkelen voor slimme fietsroutes, bijdragen aan een cargodistributienetwerk en op scholen voorlichting te geven. Tijdens de avond is de basis gelegd voor een vervolg met betrokken Amersfoorters.

Goedopweg-panel
Meedenken over mobiliteit, reiskeuzes en de bereikbaarheid van werk of reisbestemming in Midden-Nederland kan ook door lid te worden van het Goedopweg-panel. Leden kunnen hun mening geven over acties ten behoeve van het verkorten van reistijd. Aanmelden kan via www.033opdefiets.nl.

033opdefiets maakt deel uit van het programma Goedopweg, een samenwerkingsverband van de gemeenten Amersfoort en Utrecht, de provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, werkgevers in de regio (verenigd in de U15) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu met als doel samenwerken aan een goede bereikbaarheid van de regio.