‘Goed voor milieu, portemonnee en jezelf’

Peter fietste een week op de Burgundian, de stadsfiets van 033opdefiets. Peter woont en werkt in Amersfoort en wilde graag voor 033opdefiets zijn ervaringen vastleggen.

Het fietsen was anders dan gewoonlijk maar heel leuk. “Normaal ben je alleen bezig om van A naar B te fietsen en nu heb je wat te doen onderweg. Ik ben iedere dag naar mijn werk gefietst. Dat is ook in Amersfoort, van Randenbroek naar Calveen, zo’n 25 tot 30 minuten. Ik fiets altijd naar mijn werk, ook als het regent en dan gewoon met mijn regenpak aan.”

Peter wilden graag bij Station Schothorst de verkeerssituatie opnemen. Hij passeert het station dagelijks en dat is een druk punt. Maar het was herfstvakantie en dat was pech. “Normaal komen vrij slaperig uit de auto of bus en lopen dan naar de trein. Zij kruisen dan het fietspad dat er niet als een fietspad uitziet. Ze steken zomaar over en dan is het voor mij zigzaggen. Het is daar altijd opletten!”

Speciaal voor 033opdefiets pakte Peter ook een andere route. “Ik heb ook een ommetje gemaakt via Schothorst en de binnenstad naar huis om eens een ander beeld te hebben. Dat is eigenlijk een mooiere route. Je hebt dan een soort fietssnelweg en dat merk je heel goed. Maar de route die ik normaal neem is toch korter. Van Station Schothorst naar Calveen is moeilijk bereikbaar, je moet toch zigzaggen, rechtstreek kan niet. Er mag best een fietspad rechtstreeks heen.”

We vroegen Peter hoe we nu meer mensen op de fiets krijgen. “Fietsen heeft gewoon voordelen. Je bent best wel vrij en als je in Amersfoort woont en werkt ben je niet veel langzamer dan een auto. En het is een stuk goedkoper. Ik heb geen auto nodig. Fietsen is goed voor het milieu, voor je portemonnee en voor jezelf ook. Je hebt gelijk je beweging te pakken. Ook in mijn werk moeten we steeds groener denken. Fietsen wordt ook gepromoot vanuit het werk. Laat de auto staan of carpool anders of pak gewoon de fiets!”

Peter sluit af met een fijne boodschap: “Ga fietsen en ontdek het zelf!”