‘Fietsen is niet uitnodigend’

Yuri fietst een week voor 033opdefiets op zijn eigen E-Bike, voorzien van camera. Yuri heeft drie kids en doet het liefst zoveel mogelijk met de E-Bike. Hij vindt dat het fietsen niet uitnodigend is omdat het erg druk is op de fietspaden en hij ondervindt meer ongemakken.

Hij brengt zijn kinderen naar school op de E-bike met voorzien van een fietskarretje voor de kids. Doordat scholieren veel ruimte innemen op de fietspaden, niet opletten of bezig zijn met hun mobiel levert dat irritaties en gevaarlijke situaties op. Er staan ook her en der paaltjes waar hij dan met moeite door kan komen omdat het fietskarretje vrij breed is.

De laatste tijd regent het ook veel en met de bladeren op de weg wordt het allemaal wat gevaarlijker. Hij geeft aan dat het veiliger is om dan maar de auto te pakken. Daarnaast blijf je ook droog.  Voor de kids is het ook erg koud aan het worden om ze mee te nemen op de fiets dus dan wordt de keuze om de auto te pakken ook gemakkelijker.

Hij woont in Vathorst waar nog volop wordt gebouwd. Wegen zijn nog niet af, vrachtwagens die af en aan rijden, enorme drukte. Het is er allemaal ook een stuk viezer. Dat is ook niet uitnodigend om te gaan fietsen.

Een idee om het fietsen meer uitnodigend te maken, is dat fietsers voorrang krijgen bij verkeerslichten. Als fietsers aankomen en op de knop drukken,  kunnen de stoplichten voor de fietsers sneller op groen springen. Nu moet men lang wachten en als het dan ook nog regent is het helemaal niet prettig.

Youri werkt ook in Amersfoort en doet bijna alles met de fiets. Doordat hij een e-bike heeft, is hij stukken sneller dan de rest van het fietsend publiek. Als er dan ook nog drempels zijn waar hij met volle snelheid over heen gaat dan moet hij zijn kids wel vasthouden.

Hij vindt ook dat mensen beboet worden als ze zich niet aan de verkeersregels houden zoals met mobiel in hun hand fietsen of met 3 of 4 naast elkaar. Verder vondt hij het wel leuk om met de camera rond te fietsen. Helaas lukte het niet om de filmpjes te posten via zijn mobiel. De app liep vast.

Eigenlijk wil hij permanent een camera op z’n fiets zodat hij situaties kan vastleggen voor als dat nodig is. Hij vond het wel grappig om de beelden terug te zien. Welke routes hij nam en dat hij soms best wel hard door de bocht ging. Op de beelden ziet het er allemaal wat spannender uit. Hij vond het fietsen wel genieten. Hij houdt er ook echt van om te fietsen doordat je buiten en in beweging bent.

Fietsen in Amersfoort moet uitnodigender. Dit kan door ervoor te zorgen dat de fietspaden minder gevaarlijk zijn, stoplichten sneller op groen springen voor fietsers en dat mensen ook bewuster fietsen en weten wat ze aan het doen zijn. Dan wordt het leuker en uitnodigender om de fiets te pakken. Dat is beter voor het milieu en goed voor je gezondheid. 

Yuri is geïnteresseerd om mee te doen aan het Goedopweg-panel. Verder had hij geen tips voor het #033odf project. Hij vond het prima  aangekondigd in de lokale kranten en kenbaar gemaakt op social media.