Samen Opfietsen met mensen die niet alleen kunnen fietsen

Annie fietst altijd al kritisch en meldt soms ook zaken aan de gemeente. “Maar door nu een week met een camera te fietsen zie je de beelden terug en dan zie je nog meer!”

Annie heeft haar eigen bedrijf Samen Opfietsen waar ze met mensen die niet alleen kunnen fietsen, vanwege een fysieke of verstandelijke beperking, samen fietst. “Fietsen lijkt voor veel mensen eenvoudig maar voor bepaalde groepen is het best ingewikkeld. Je moet veel dingen tegelijkertijd kunnen doen en het verkeer wordt ook steeds drukker en minder overzichtelijk.”

Annie wil graag zoveel mogelijk mensen op de fiets krijgen, vooral mensen voor wie dat niet heel makkelijk is, mensen met een fietsbeperking. “Het is mooi om te zien dat mensen daar zo van kunnen genieten. Bewegen maakt ook verhalen los, zeker bij dementerende bejaarden.”

Ze geeft ook fietslessen aan vrouwen met een andere dan Nederlandse achtergrond, bijvoorbeeld in Liendert vanuit de brede school Zonneparel. Hier geeft ze les aan zowel kinderen die eigenlijk al lang hadden moeten kunnen fietsen qua leeftijd als ook aan hun moeders. “Dit is een groep die best belangrijk is, want als de ouders de kinderen niet opvoeden met fietsen is de kans groot dat de kinderen later nooit op de fiets stappen maar op de scooter. Dit is ook een belangrijke groep om straks mee te nemen verderop in het project 033opdefiets”, geeft Annie aan.

Annie is op zich een tevreden fietser maar ziet wel dingen die kunnen worden verbeterd. Er zijn bijvoorbeeld bij verkeerslichten soms lange wachttijden. “En waarom is er geen groene zone voor fietsers? Klinkers zijn vaak mooier, maar voor fietsers fietst asfalt een stuk makkelijker. Als fietser ben je vaak sneller, dat moeten mensen ervaren.”

Annie ziet dat het drukker wordt op de fietspaden en dat is natuurlijk een positief teken. Er zijn ook steeds meer verschillende soorten fietsen op de weg zoals bijvoorbeeld de bakfietsen en e-bikes. Ze ziet ook steeds meer leuke, kleine fietsenmakers in de buurten. “Fietsen is hot!”

Tips die ze geeft: De gemeente kan verder inzetten op de fietsinfrastructuur. De gemeente kan ook het goede voorbeeld geven door bijvoorbeeld inhuren van fietskoeriers.