‘Je beleeft de seizoenen ook goed’

Ook Christel fietste een week in Amersfoort en omgeving voor 033opdefiets. Ze heeft op haar eigen fiets rondgereden, voorzien van een camera en heeft deze op bijna al haar fietsritjes aangezet.

“Ik heb met name de gebruikelijke ritjes gemaakt en ben niet anders gaan fietsen. Het is leuk om de beelden terug te zien en daar aandacht aan te besteden. De fietsritjes bestonden met name uit de route van Soesterkwartier naar de Dodeweg. Verder de ritjes om boodschappen te doen, kinderen naar de sportclub te brengen.”

Er waren geen dingen die haar niet extra opvielen omdat ze nu met een camera rondreed. Wel de gebruikelijke aandachtspunten zoals verkeerslichten die ‘raar’ zijn afgesteld. “Op de Amsterdamseweg bijvoorbeeld dat als stoplicht op groen er nog steeds auto’s op je pad komen omdat ze daar keren. Of dat op een mooie zonnige dag er een file van auto’s stond naar het Eemplein. Waarom stapten die mensen niet op de fiets? Op sommige plekken zijn de dingen voor fietsers onhandig ingericht waardoor je dan gedwongen wordt tegen het verkeer in te gaan. Dat is dan handiger en veiliger om te doen dan een drukke straat oversteken zodat je dan wel in de goede richting rijdt. Bijvoorbeeld op de Amsterdamseweg ter hoogte van de Gamma.”

Er is ook een gemis aan groene golf voor fietsers. “Heb je net een stoplicht gehad dan sta je alweer stil voor de volgende. Met mooi weer ok, maar met slecht weer is het jammer. Dan ga je dus door rood fietsen.” 

Christel geeft aan dat het fijn is om op de fiets naar het werk te kunnen. “Minder auto’s daardoor op de weg en een mooie gelegenheid om de stad op een andere manier te bekijken. Je beleeft de seizoenen ook goed. Op sommige stukken in Amersfoort zijn er ook goede routes voor fietsers.” 

Christel pakt graag de fiets (naar haar werk) want dat is ook sneller dan bijvoorbeeld met de bus. Wat beter kan, is de afstelling van de verkeerslichten. Verder heeft ze een fietsroute bedacht waardoor dit wat minder van toepassing is. Ze heeft opnames gedeeld via Twitter.

Tips voor de gemeente heeft Christel ook:

Fietsparkeren op Eemplein aanpakken. Het is nu heel vol en niet overal fietsrekken. Tijdens de kermis stond het plein helemaal vol en was het lastig je fiets weg te zetten.  Verder de stoplichten beter afstellen zodat fietsers niet onnodig lang hoeven te wachten.