‘Ik laat de auto voor de deur staan’

Els legde haar fietservaringen vast voor 033opdefiets. Els fietst vrijwel altijd, is enthousiast en heeft een paar duidelijke punten ter verbetering van de fietsinfrastructuur en fietsvoorzieningen.

“Ik houd van fietsen. Sterker nog: ik houd héél erg van fietsen. Of het nu op mijn stadsfiets is, of op mijn sportfiets. Mijn trappende benen, de frisse lucht in mijn gezicht, de wind door mijn haar: het geeft me een vrij gevoel. Ik doe dus het liefst alles op de fiets. Naar mijn werk, met mijn dochter naar school en haar BSO en musicalles, de wekelijkse boodschappen bij de supermarkt: ik laat de auto voor de deur staan en trap er naartoe.

Nu kan ik dat ook makkelijk doen. Het is namelijk allemaal dichtbij: zo’n beetje alles bevindt zich binnen een straal van 2 kilometer. Ook als iets verder weg is, stap ik het liefst op de fiets. IKEA en Loods 5 bijvoorbeeld – al is dat wel lastig als ik een nieuw meubel koop – of op bezoek bij opa en oma in Leusden. En op de sportfiets zijn bijvoorbeeld Lage Vuursche, Baarn, Soest, Soestdijk en Woudenberg zó bereikt.

Nu is het in Amersfoort dan ook heel goed fietsen: ik ben een tevreden fietser. Toch heb ik wel een paar pijnpuntjes. De eerste: de oversteek bij de hockeyclub, waar mijn dochter op de BSO zit, aan de Barchman Wuytierslaan. Het is daar als fietser in de avondspits erg moeilijk om over te steken: de auto’s rijden af en aan. Dus gebruiken fietsers noodgewongen het verkeerslicht voor de voetgangers om de auto’s tot stilstand te brengen, zodat we veilig over kunnen steken. Tenminste, dat is de bedoeling. Helaas rijden veel auto’s door rood. Óf ze zien het rode licht niet, óf ze zijn het wachten beu en rijden snel nog even door. Van veilig oversteken is dan dus geen sprake: ook al is het licht groen, toch moet je goed kijken voordat je oversteekt. Mijn dochter mag hierdoor voorlopig nog niet alleen naar huis fietsen vanaf de BSO. Ik heb een tijd geleden een klacht ingediend bij de gemeente, helaas leidde dit tot het antwoord dat ze niets kunnen doen. Hierbij nog een keer het signaal.

Ander punt: de Noordewierweg. Veel automobilisten rijden te hard, waardoor je als fietser kwetsbaar bent, aangezien er geen aparte fietspaden zijn. Het zou mooi zijn als dit een fietsstraat wordt en de auto te gast is. Of als de fietsers een eigen fietspad krijgen.

Derde punt: mooi dat het pleintje bij de snackbar Manneke Bunt fietsvrij is geworden. Alhoewel, fietsvrij? Regelmatig staan er toch een boel fietsen. Wellicht helpt het als duidelijker wordt aangegeven dat er een gratis fietsenstalling is, als ze een paar meter doorlopen. De fietsenstalling is amper te zien. Een groot bord zou kunnen helpen.

Tot slot: de welbekende rotonde bij het Eemplein. Elke keer vind ik het weer spannend om er te fietsen. Het gebeurt regelmatig dat een automobilist fietsers (of voetgangers) over het hoofd ziet. Dit probleem is natuurlijk al bekend en ik heb begrepen dat de situatie weer onderzocht wordt. Fijn dat hier verbetering in aantocht is.

Verder: Amersfoort fietsstad: ga zo door!”