‘Sneller op de fiets dan met de auto’

Ryan heeft een weekje extra alert op de Burgundian van 033opdefiets gefietst. “Het was fijn om mee te doen aan het project. Enerzijds, omdat ik op een
mooie leuke en fijne fiets heb mogen fietsen; mijn eigen fiets is een echte stationsfiets en daardoor niet het meest nieuwe en goed
functionerend vervoersmiddel. Anderzijds, doordat ik bewuster ben gaan letten op mijn omgeving. Dit kwam ook natuurlijk door de camera
die op het stuur was gemonteerd. Afgelopen week hadden we mooie dagen en nam ik ook speciaal de fiets om wat tochtjes rondom Amersfoort te maken. Ik fiets normaliter naar mijn werkplek bij De Nieuwe Stad en de weg daarnaartoe is prima te doen. Op een paar rare punten na, bij de bussluis ter hoogte van de Kwekersweg en daarna bij de Hooglandseweg-Noord, is het allemaal wel prima.”

Op zijn route komt hij langs een tweetal scholen. ” Op gezette tijden kom ik dan ook nog wel eens scholieren tegen die dan breed op het fietspad fietsen. Sowieso is de fietsroute vanaf de Holkerweg, via winkelcentrum Schothorst naar winkelcentrum Emiclaer heel erg druk. Daar zijn wel een paar punten waar eens goed naar gekeken kan worden. Dat zal in het verleden wel eens gedaan zijn want men heeft daar wel het een en ander aan proberen te doen.”

Ryan vond het fietsen met de camera leuk. ” Ik zag de beelden achteraf op mijn computer en merkte dat de Amersfoortse omgeving best mooi is. Het is wat
anders dan de heuvelachtige omgevingen die ik ken van de spinning klasjes bij de sportschool. Daar hebben ze beelden van fietsroutes in het
buitenland met de camera opgenomen en die we dan ‘virtueel’ fietsen. Ik zag wel dat dat de camera op bepaalde plekken heel erg hard trilde. De paden zijn vaak niet allemaal vlak en strak waardoor het leek alsof de fiets al stuiterend over de weg ging, terwijl ik er zelf tijdens het fietsen wat minder last van had.”

Op zich is het allemaal voor fietsers goed geregeld, vindt Ryan. “Vanuit de buitenwijken naar het centrum ben je vaak sneller op de fiets op je bestemming dan met de auto. Daarnaast krijg je wat lichaamsbeweging wat ook goed is voor de gezondheid. Helaas heb ik nog niet veel beelden op social media gepost. Ik zal dat nog doen via Facebook.”

Ryan heeft ook een tip voor de gemeente: “Ik zou voorstellen om de probleemroutes eens te berijden op de fiets. Dat is vaak anders dan men zelf ‘voorstelt’.
Wellicht is het ook handig om wat scholieren te laten participeren aan dit project zodat je daar input van krijgt. “