‘Kijken of reistijd korter is’

Erik pakte een weekje de racefiets van 033opdefiets. Hij wilde graag meedoen aan het project omdat hij wilde kijken of zijn reistijd korter zou zijn als je met de racefiets van Vathorst naar Amersfoort Centraal gaat in plaats van met de trein. Hij werkt in Utrecht en pakt normaal de trein van Vathorst naar Amersfoort Centraal en stapt daarover.

Hij heeft afgelopen week drie keer de route gefietst. Qua tijd is het niet veel korter. Hij fietst er ongeveer 20 minuten over maar is daarna ook nog tijd kwijt om zijn fiets te parkeren. Hij heeft zijn fiets in de bewaakte ondergrondse stalling gezet. Het viel hem op dat het vrij onduidelijk is hoe je als fietser bij de ingang komt van en naar het fietspad. Je rijdt dan al snel over een stuk voetgangersgedeelte of bijvoorbeeld over de taxistandplaats.

Op zich is het voor hem wel een optie om voortaan met de fiets naar Centraal te gaan, maar dan niet met zijn eigen fiets maar met een e-bike bijvoorbeeld.

“Ik ben bewuster gaan fietsen de afgelopen week. Ik heb met name gelet op lastige verkeerspunten. In Vathorst heb je bijvoorbeeld de Calveenseweg, waar op een punt twee fietspaden bij elkaar komen. Het is dan onduidelijk wie er voorrang heeft. En er is slecht zicht. Ook als je van Emiclaer naar Vathorst fietst, ga je met de bult naar beneden. Maar onder aan de bult is er een stoplicht. Dus heb je net lekker vaart en dan moet je stoppen.”

Hij heeft ook in de omgeving van Amersfoort gefietst. En over het algemeen vindt Erik dat het fijn fietsen is in Amersfoort en omgeving op een aantal plekken na die voor verbetering zijn. En hij vond de racefiets fijn fietsen. Wel jammer dat er geen bel op zat. Je bent toch vaak sneller dan de andere fietsers.

Ook heeft Erik een paar tips voor de gemeente:

  • Bij de calveenseweg een spiegel ophangen
  • De stoplichten voor fietsers beter afstemmen