‘Bewust van de energie’

Gertien fietste een weekje extra alert op haar eigen fiets voorzien van een camera van 033opdefiets. Zij fietste voornamelijk van werk naar huis, van de Leusderweg naar de Berg, het Nieuwe Eemland, Bokkenduinen. Ze fietst vrijwel alle locaties van MBO Amersfoort af. Het zijn bekende routes voor haar.

De eerste dag fietsen met de Bandit camera was beetje onwennig vanwege de blikken die andere wierpen toen ze het apparaat zagen. Daarna was het wel gewend. Gertien vond het leuk vond om de route weer terug te zien op de beelden; de mooie stukjes van de binnenstad van Amersfoort.

Ze merkte op dat ze al van te voren al bedacht had welke obstakels ze ging vermijden voordat ze begon met fietsen. Bijvoorbeeld ‘s ochtends heel vroeg weg gaan zodat ze niet achter jongeren hoeft te fietsen die het hele fietspad in beslag nemen. Omdat ze vaak dezelfde routes fietst, weet ze wat ze kan verwachten. Bijvoorbeeld dat ze  ‘s ochtends in de binnenstad vrachtwagens tegenkomt. Daar was ze altijd al oplettend in en dat werd niet anders door mee te doen aan dit project. Ook was ze zich er meer van bewust dat vanwege het seizoen zij in het donker van huis ging en dat halverwege de fietsttocht het licht werd. En dat de routes, die zij fietst, mooi zijn!

Gertien vindt bij de Leusderweg een rare constructie van twee fietspaden die elkaar kruisen. Ook heeft ze de afgelopen jaren gemerkt dat er veel stoplichten zijn bijgekomen. Daarnaast, door aan het project mee te doen, werd ze bewust van de energie die het fietsen haar geeft wanneer ze naar een andere locatie fietst. Normaal koos ze er vaak voor om de auto te pakken. Maar door te fietsen en even wat frisse lucht op te doen, kreeg ze weer meer energie.

Op de fiets heeft ze ook meer contact met andere verkeersdeelnemers. In de auto kun je je meer van anderen afsluiten. Terwijl op de fiets die muur
veel minder aanwezig is. Als je dan wat stoms doet en je excuses aanbiedt dan komt het eerder bij de ander binnen. Contact is directer.

Ze heeft geen social media en daardoor ook geen video’s zelf gepost. Ook de werking van de camera was een uitdaging. Dat maakte dat er zoveel meer bij kwam kijken dan ze in eerste instantie had voorgesteld. Ze gaf ook aan dat het wellicht goed is om deelnemers ervan op de hoogte te stellen dat er nogal wat handelingen komen kijken bij deelname aan het project, ook al was het allemaal bij de overdracht uitgelegd.

Gertien vindt het fantastisch om in Nederland te fietsen, vergeleken met andere landen waar ze allemaal is geweest. Er zijn hier overal wel fietspaden te vinden. Het is vrij goed geregeld in Amersfoort. Qua veiligheid, en dat is landelijk, zijn de scooters en de pizzabezorgers die ook op de fietspaden rijden een punt. “Dat is bloedlink. Dan krijg je soms gevaarlijke situaties. De hoofdweg naar Hoogland is ook erg gevaarlijk vanwege de drukte aldaar. En dan nog dat punt op de Leusderweg. Waar scholieren fietsen ontstaan vaak ook gevaarlijke situaties. Dit komt omdat ze vaak de kortste routes nemen en zich niet altijd aan de verkeersregels houden.”

Tot slot geeft Gertien de tip om ook scholieren mee te laten doen aan dit project zodat zij laten zien hoe zij fietsen en wat er dan gebeurt wanneer ze uit
school komen.