‘Adviessnelheid voor e-bikers’

Anne ging een week op pad met de racefiets. Hij fietst al 20 jaar door Amersfoort en weet daardoor wat de knelpunten zijn zoals bij het Stadsring en Koppelpoort en bij het Eemplein en het Smallepad. Ook als je van het Eemplein het fietspad op fietst, levert dat soms gevaarlijke situaties op van mensen die zomaar het fietspad op komen. Veel van de verwarring zou kunnen worden opgelost door haaientanden op de weg. Dan is het duidelijk wie er voorrang heeft. Anne pleit ervoor dat het qua verkeersregels ook duidelijker zou zijn als rechtdoorgaand verkeer voorrang heeft. Op sommige punten heeft rechts voorrang, maar moet dan een bocht maken en toch al remmen.

Anne vindt het erg prettig om in Amersfoort te fietsen. Er zijn veel brede (snel)fietspaden waar geen auto’s mogen rijden. En er is zo veel keuze dat je niet altijd weet wat de snelste route is. Anne merkt op dat we nog niet goed klaar zijn voor de e-bike. Veel mensen die nu gebruik maken van de e-bike zijn zich niet altijd bewust van de snelheid die ze hebben.

Ze hebben een langere remweg en moeten verder voorruit kijken. E-bikers zouden misschien eerst voorlichting moeten krijgen voordat ze de e-bike gaan gebruiken. Zodat ze bewuster worden dat ze een stuk harder gaan dan ze gewoon waren. Ook zouden ze een adviessnelheid kunnen krijgen of hun fiets daar goed op afstellen.

Tips voor de gemeente:

  • Fietsen door de stad en kijken waar het nodig is om haaientanden aan te geven.
  • Op splitsing moet rechtdoorgaand verkeer voorrang krijgen.