‘In Nederland erg goed geregeld’

Joost heeft een drukke week gehad waarvoor hij een aantal keer op pad moest in de regio (Ede, Deventer). Hij heeft minder gefietst omdat hij met de auto ging. Maar wanneer hij wel fietste, heeft hij aandachtiger gefietst. Door de camera is hij bewuster om zich heen gaan kijken.

Joost vindt het heerlijk om te fietsen. De route vanuit Kattenbroek naar de stad gaat heel snel. ” Die is geasfalteerd, je zoeft er zo overheen. Ik ben wel verbaasd dat het steeds maar goed gaat met die scholieren.”

De afgelopen week heeft het hem ook bewuster gemaakt van de kwaliteit van de fietspaden hier in Nederland. ” Ik ben veel in het buitenland geweest en vergeleken met heel veel landen is het in Nederland erg goed geregeld.”

Hij is ook gaan opletten waar je je fiets makkelijk kwijt kan. “Het valt me op dat het parkeren bij het station zo’n rommeltje is. Op zich zijn er genoeg plekken, maar mensen zijn lui. Het is niet slim om je fiets ’s avonds te stallen bij de Toren, want ik heb heel wat fietsen uit de gracht zien komen. Ze waren laatst aan het schoonmaken….Bij Amicitia ligt er een speciale fietsmat, waardoor fietsers hun fiets daar niet op kunnen parkeren. Ik wil ook graag zo’n mat voor het Eemhuis.”

Joost vindt verlichting en veiligheid is belangrijk. Als laatste wilde hij nog met een glimlach en een knipoog melden dat hij e-bikers oneerlijk vindt. Van hem mogen ze ze verbieden. “Op zich wel goed als er bijvoorbeeld een aparte strook is voor e-bikers zodat ze zichtbaarder zijn. En er zijn ook meer fietskoeriers, fijn om hen ook meer ruimte te bieden als er zo’n extra/aparte strook is.” Verder is Joost tevreden met het fietsbeleid. Hij heeft nog wel een tip voor de gemeente: “Burgemeester, wethouders en ambtenaren kunnen meer voorbeeldgedrag laten zien door meer op de fiets te gaan. Zo krijg je meer exposure.”