‘De bewegwijzering buiten het centrum is heel slecht’

carlaheerschop2voorwebAMERSFOORT – ‘Koud en nat’, was het de afgelopen dagen regelmatig. Niet echt ideaal fietsweer, zeker niet voor iemand als Carla Heerschop die zichzelf een ‘mooi weer fietsster’ noemt. Toch heeft ze heel wat posts geplaatst op Facebook over haar fietsweek voor 033opdefiets. Daarbij ergerde ze zich vooral aan de slechte bewegwijzering buiten de binnenstad. “In de binnenstad staan veel bordjes, maar in de wijken houdt het op.”

Zelf woont ze in Nieuwland. Voor 033opdefiets reed ze rond op haar eigen fiets. “Een keurige damesfiets”, lacht ze. Ze heeft zich aangemeld voor het project omdat ze zich ergerde over de slechte bewegwijzering in de stad. “Een half jaar geleden heb ik daar een mail over gestuurd naar de gemeente.” Een andere reden om mee te doen, was dat het haar leuk leek om ‘zo’n camera’ eens uit te proberen’.

“Ik fiets elke dag naar Station Schothorst voor het woon- werkverkeer”, vertelt Carla. “En ik gebruik de fiets voor de boodschappen. In de zomer maak ik langere tochten door de polder.” Een weekje ‘bewust fietsen’ voor 033opdefiets heeft haar ergernis over de slechte bewegwijzering in Amersfoort verder bevestigd. “Ik woon nu een jaar of 10 in Amersfoort, maar ik weet nog steeds niet wat de kortste route naar de binnenstad is.” Vooral de bewegwijzering in de buitenwijken ontbreekt. Ook de bewegwijzering naar andere plaatsen in de regio Eemland is vak afwezig. “Ik woon in Nieuwland, maar nergens wordt aangegeven hoe je met de fiets in de binnenstad, naar het station of bijvoorbeeld bij het Eemplein moet komen. Je moet er voor zorgen dat die plekken vanuit de wijken goed bereikbaar zijn en dat ze goed worden aangegeven.”

In Amersfoort kun je ‘redelijk’ fietsen, vindt ze. Er zijn wel fietspaden, behalve langs de Rondweg, maar de fietspaden zien er te verschillend uit. “Er zit geen eenheid in. Van mijn huis uit naar Station Schothorst rijd je als fietser eerst over een geasfalteerd wegdek heen, daarna over stoeptegels, vervolgens over drempels en ten slotte zelfs over parkeerplaatsen. Het lijkt alsof er niet over is nagedacht.  Het fietspadennetwerk sluit niet op elkaar aan.” Bij kruisingen van fietspaden met autowegen, staan er bovendien regelmatig diepe plassen op het fietspad, omdat er kuilen of oneffenheden in het wegdek zitten.”

Ze heeft ooit een tijdje gewerkt in Houten en was gecharmeerd door het fietsenplan in die gemeente, waarbij fietsers overal voorrang hebben. Carla heeft ook wel een advies voor Amersfoort: “Het fijnst fiets je op geasfalteerde wegen, het liefst met een andere kleur. Maar die fietspaden moeten wel goed worden onderhouden.”

Wat haar betreft, hadden de deelnemers aan 033opdefiets beter twee weken kunnen fietsen. ,”Het eerste weekend ben je vooral bezig met fietsen. Je hebt eigenlijk een weekend extra nodig om ook nog te kunnen filmen en het netjes te kunnen uitwerken. De termijn zou wat langer mogen.”