‘Met zijn 2en of 3en naast elkaar’

Thomas pakte de ligfiets om een week zijn fietservaringen te delen. Volgens Thomas is de manier van fietsen is wel anders. “Ik ben voorzichtiger, het is wat enger. Ik rij voornamelijk in het stadsverkeer in de spits. Je bent kwetsbaarder op zo’n ligfiets. Je kijkt meer vooruit. Bij kritieke punten ga je bewuster om met de situatie. Anders rijd je eromheen maar nu moet je  bewuster opletten.Omdat je de ligfiets niet gewend bent, voelt het aan alsof ik weer opnieuw leerde fietsen, inclusief omvallen. Daardoor ben je ook voorzichtiger.”

De camera maakte voor Thomas niet dat hij anders ging fietsen. De routes volgde hij altijd al, of waren bekend. Hij heeft geen andere of langere tochten met de ligfiets gemaakt. Hij nam wel routes met minder stoplichten omdat dat handiger was met een ligfiets. Het stoppen en weer opstarten op de ligfiets is wat lastiger.

“Wat opviel is dat je als fietser op een ligfiets minder opvalt bij andere fietsers. Scholieren op de fiets zien je niet of kijken over je heen. Zij nemen ook meer plek in op de fietspaden (met zijn 2en of 3en naast elkaar) dus moest ik hard bellen om op te vallen. Ook automobilisten kijken over je heen of zien je niet omdat je zo laag ligt. De ligfiets is niet geschikt voor tochten in de binnenstad.”

Thomas zag een aantal gevaarlijke verkeerssituaties. Vooral ‘s morgens op de Zuidsingel met veel scholieren en vrachtwagens tussen 8 en half 9. ‘s Middags waren er minder of geen problemen.

Tip: voor de volgende fietser: “Neem de tijd om de ligfiets te kennen, om er aan te wennen en wat tochten mee te maken.”

Tip voor 033opdefiets: “Het was niet geheel duidelijk wat nou de bedoeling was van het project. Ik fiets al veel dus de intentie van fietsstimulering was wel duidelijk en er fietsen al heel veel mensen. Maar de toegevoegde waarde c.q. bewustmaking van het project was niet helder. Ook na het raadplegen van de website was het nog niet geheel duidelijk was waar het specifiek om gaat.”

 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.