‘Het hoeft allemaal niet geregeld te zijn’

Nathalie maakte een week gebruik van de Unfolded, oftewel de vouwfiets van 033opdefiets. Het redactieteam stelde haar een aantal vragen.

Hoe vond je het afgelopen week op de vouwfiets?

“Het is een belevenis. Het is sowieso wel leuk om een week bewust te fietsen want ik fiets eigenlijk altijd. Ik doe alles op de fiets. Ik wilde eens een ander soort fiets uitproberen. En je let nu ook op andere dingen op de weg.”

Waarom de vouwfiets?

“Omdat we, toen het project begon, net met de camper op pad gingen. Ik dacht, dat is handig! Ik heb de vouwfiets meegenomen en ik heb er zeker in 1 keer 15 kilometer mee gefietst en dat ging heel goed. Daar was ie ook voor mee.”

Wat is je opgevallen?

“Op een vouwfiets kun je fietsen! Alsof het een normale fiets is! Het maakt je mobiel en je kunt overal naar toe. En je zet ‘m ook zo in de bus.”

Wat is je opgevallen in het straatbeeld?

“Ik fiets momenteel elke dag over de Kersenbaan. Dat is top. Je bent zo de stad door. Heel fijn die fietssnelpaden! Het viel me op bij de rotonde bij het Julianaplein dat er ook scooters op het fietspad rijden. Dat is jammer, het is daar altijd druk. En verder zijn er verkeerspunten die irritant zijn voor fietsers zoals een stoplicht dat op rood staat als het kruispunt leeg is. Voorbeelden zijn de Bisschopsweg, Vermeerstraat, Leusderweg, Everard Meijsterweg. Daar staan we zo vaak een rondje te wachten en komt er een bus, dan moet je nog een rondje wachten. Als fietser steek je dan toch over…

Fietsen op de Kleine Koppel en Schimmelpennickstraat is ook heel druk maar daar gaat het wonderwel altijd goed. Zonder dat er iets voor geregeld is. Dat is mooi. Het hoeft allemaal niet geregeld te zijn, dan zijn mensen veel alerter en bewust wat een ander gaat doen en gaat het dus goed. Je hoeft het niet allemaal te regelen.”

Heb je nog tips?

“Licht op de fiets, ook op de vouwfiets. Ik kon nu niet naar m’n werk op de fiets want als ik klaar ben, is het donker. Een fietspakaftas is ook handig.”

Tips voor het team?

“Licht op de fiets. Het wordt goed begeleid en uitgelegd en je word ook wel getriggerd om iets te doen. Dat viel me wel op. Oja, en filmpjes maken. Ik ben helemaal niet met computers bezig en moest dit nu wel doen. Daar ben ik flink mee bezig geweest.”

Hoe krijgen we meer mensen op de fiets?

“Laten zien dat het leuk is en makkelijk. Ik ben 10 x sneller thuis met de fiets dan met de auto. Als ik fietstassen heb doe ik gewoon m’n boodschappen en anders laat ik Picnic komen. Als het regent, ga ik ook op de fiets. Poncho aan. Het regent eigenlijk nooit zo hard. En ik ben lid geworden van het Goedopweg panel!”

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.