‘Asfalteer de fietspaden in Amersfoort’

carlohommel033opdefiets2AMERSFOORT – Als je minder goed ter been bent, is de fiets een perfect vervoermiddel. Carlo Hommel uit Vathorst kan er over meepraten. Sinds begin dit jaar weet hij dat hij MS heeft. “Secundair progressieve MS”, vertelt hij. Het weerhoudt Carlo er niet van te fietsen. Integendeel. “Bewegen is belangrijk voor mij.” Op zijn eigen E-bike, voorzien van camera, reed hij de afgelopen week in en rondom Amersfoort voor 033opdefiets.
 Achteraf openbaarden de eerste signalen van zijn ziekte zich al 20 jaar geleden. “Het is begonnen met een ontstoken oogzenuw. Ik zag links niks meer.” Lange tijd stond de ziekte stil, totdat hij steeds meer last kreeg met lopen. In de tussentijd verloor hij ook nog z’n baan bij Achmea waardoor hij bij het UWV in de ziektewet zit. Hij heeft vooral last van vermoeidheid. “Dat is wel een dingetje. Ik kan staan, lopen en fietsen, maar niet lang. Als ik op een normale fiets rijd, ben ik zo uitgeteld.” Een E-bike is op dit moment eigenlijk zijn enige vervoermiddel. Autorijden gaat niet meer en het aanpassen van zijn auto aan zijn handicap, kost een ‘godsvermogen’. Blijft over zijn E-bike, die hij overigens zelf moest aanschaffen, zonder vergoeding vanuit de WMO.
“Ik fietste altijd al graag”, legt hij uit. “Bovendien schijnt het goed voor mij te zijn. Ik probeer zoveel mogelijk mobiel te blijven.” Waar hij als MS-patiënt het meeste last van heeft tijdens het fietsen, zijn fietspaden die niet vlak zijn. Door oneffenheden op de fietspaden glijdt zijn rechterbeen van de trapper. “Ik heb vooral last van de rechterkant bij de aansturing. Ik ben niet de ‘gemiddelde’ fietser. Dat breekt me op. Ik zou graag zien dat alle fietspaden geasfalteerd worden, of dat ze in ieder geval vlak zijn.” Carlo heeft wel wat fietspaden op het oog die wel vlakker zouden mogen zijn. “Ik denk aan de Hoefseweg bij Station Schothorst en de Heideweg, maar ik heb begrepen dat die vernieuwd wordt.” Ook de rondweg in Vathorst, waarin klinkers liggen, is voor fietsers als Carlo niet fijn. Hij pleit er ook voor om verkeersdrempels zodanig aan te leggen dat fietsers geen last van hebben van deze obstakels.

https://twitter.com/Carlo_Camizo/status/785031546185125888

Carlo fietst veel. “Amersfoort is een mooie stad om te fietsen. We hebben mooie fietspaden. Natuurlijk kunnen de snelle routes nog beter en moeten ze zoveel mogelijk worden geasfalteerd, maar we hebben eigenlijk niks te klagen.” Hij gebruikt de fiets om vanuit Vathorst naar het centrum te fietsen, maar bijvoorbeeld ook naar het bos en richting Spakenburg, langs de Laak. 
De afgelopen week heeft hij voor 033opdefiets iets meer gefietst dat normaal. “Ik ben zelfs naar de neuroloog in het Meander gefietst via de ’toeristische route’ door Park Schothorst.” Hij heeft zijn belevenissen gepost via Facebook, Instagram en Twitter. “Over m’n ziekte schrijf ik op mijn blog zenuwslopend.com.” Carlo heeft daarop ook over zijn recente fietsavontuur geschreven. 
Heeft hij een tip voor de volgende fietser? “Kijk tijdens het fietsen ook eens naar boven”, lacht hij. “De meeste mensen kijken omlaag. Alleen kinderen kijken omhoog.” 

https://twitter.com/Carlo_Camizo/status/786931168948125696

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.