‘Plaats fietsenrekken aan de beginpunten van de binnenstad’

arrie%cc%88nkruyt3033opdefiets-voorwebAMERSFOORT – “Fietsen is de prettigste manier van verplaatsen”, filosofeert Arriën Kruyt. De oud-wethouder van Amersfoort en voorzitter van belangenvereniging ROVER heeft een week lang meegedaan aan 033opdefiets. Hij vindt dat de gemeente systematisch in kaart zou moeten brengen welke fietsroutes worden gebruikt. “Dan kun je die beter maken.”

Kruyt somt een aantal voordelen op van de fiets. “Je komt bekenden tegen. Je kunt je boodschappen doen op de fiets en het vinden van een parkeerplek, is verleden tijd.” Hij is zelf fervent fietser. De ochtend begint voor hem met een bezoek aan het Sportfondsenbad. “Natuurlijk op de fiets. Daarna rij ik vaak naar het station. Wist je dat 44 procent van de treinreizigers met de fiets naar het station gaat? Er zijn te weinig OV-fietsen, maar de NS kan de fietsen niet aanslepen.”

Na een week fietsen voor 033opdefiets heeft Kruyt wel enkele aandachtspunten. “Het kruispunt bij de Bisschopsweg is heel onduidelijk. Je zou die kruising moeten opheffen en vervangen door een rotonde.” Kruyt vindt ook dat er fietsenrekken aan de randen van de binnenstad geplaatst moeten worden om het aantal fietsen in de binnenstad terug te dringen. “Je moet fietsers leren om hun fiets aan de rand van de stad te parkeren en dan verder te lopen. Van de binnenstad maak je dan wandelgebied.” Het fietsen op het Eemplein zou volgens Kruyt aan banden gelegd kunnen worden door bijvoorbeeld beneden in de parkeergarage fietsenrekken te plaatsen.

Kruyt vindt dat de gemeente de fietsroutes die scholieren en forenzen gebruiken goed in kaart zou moeten brengen. “Als gemeente moet je systematisch in kaart brengen waar gefietst wordt. Dan kun je dat beter maken. Het is dan wel zaak die fietsroutes goed te bewegwijzeren.” Je zou de stad moeten bekijken door de ogen van iemand die er niet woont, vindt Kruyt. Een voorbeeld van zo’n fietsroute is de Bisschopsweg. “Daar zie je veel meer fietsers dan automobilisten. Ook de Pieter Bothlaan is een voorbeeld van ook zo’n fietsroute.”

Kruyt denkt dat Amersfoort heel goede fietspaden heeft. “Ik fiets graag langs het Smallepad. Dat is een fantastische fietsroute. En dat geldt ook voor de fietsroute naar Kattenbroek. Hij is ook in z’n nopjes met de knooppuntenroute die door de provincie is aangelegd. ,,En die uitstekend is bewegwijzerd voor het recreatief fietsen.”

Hij is benieuwd wat er allemaal gebeurt met de informatie die alle deelnemers aan 033opdefiets geven. “Je moet wel iets terugkoppelen. Dat mensen weten wat er met hun informatie gebeurt. Anders verlies je het vertrouwen.” 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.