‘Op de fiets bouw je je eigen kennissenkring op’

AMERSFOORT – Op de kop af 21 minuten en 36 seconden doet Marco van der Eijk erover om met de fiets vanuit de Indische buurt in Amersfoort Zuid naar zijn kantoor op bedrijventerrein De Hoef in Amersfoort Noord te rijden. Fietsen is genieten voor hem. “Als je fietst, bouw je je eigen kennissenkring op”, grijnst hij. “Je komt mensen tegen die je alleen van het fietsen kent. Sommigen beginnen je zelfs te groeten.”

https://twitter.com/marcovandereijk/status/770994072718901248

Marco van der Eijk (49) is adviseur letselschade voor zelfstandige ondernemers. Op werkdagen overbrugt hij de 6,5 kilometer die hem van zijn werk scheiden op de fiets. Hij maakt altijd gebruik van de fietsroute naast de Kersenbaan, over het Smallepad, via de Schimmelpenninkstraat en dan langs het spoor richting Station Schothorst. “Op de heenweg kom ik twee verkeerslichten tegen en op de terugweg zelfs maar 1 verkeerslicht. Ik heb deze week ook 1 keer de route dwarsdoor de stad gereden, maar dan heb je veel meer wachtmomenten.” Voor 033opdefiets heeft hij op de ‘gentleman’ gereden. Hij heeft een blog bijgehouden, filmpjes op youtube geplaatst en getwitterd over wat hij is tegengekomen. In de stad is de fiets een prima vervoermiddel. “Op de Leusderweg merkte ik dat het fietsverkeer sneller is dan het autoverkeer.”

https://twitter.com/marcovandereijk/status/771247139183730688

De afgelopen week heeft hij aandachtiger gefietst dan normaal. Van der Eijk realiseerde zich de kwetsbare positie van sommige fietsers, zoals ouders die hun kinderen op de fiets naar school brengen. “Als een herdershond rond een kudde schapen rijden vaders en moeders op hun fiets rond hun kinderen. Omdat ze dan meer naar links rijden, vraagt dat ook meer aandacht van andere verkeersgebruikers.”

Onhandig is het volgens hem dat bij de Ponlijn, richting Utrechtseweg fietsers vanuit twee richtingen gelijktijdig groen licht krijgen. Van der Eijk legde met de camera vast dat dit tot gevaarlijke situaties leidt. Hij kwam ook een rare verkeerssituatie tegen op De Hoef, bij het oversteken van de Outputweg naar de Plotterweg. “Ineens zat ik toen op de linkerkant van de weg.”

Alhoewel hij zelf veel fietst, heeft Van der Eijk zich verbaasd over de massaliteit van het fietsverkeer in Amersfoort. “Ik heb drie minuten gefilmd in de Schimmelpenninckstraat, als je ziet hoeveel mensen daar rijden…” Een absolute verrijking voor Amersfoort vindt hij het fietspad langs de Eem. Dat leidt toevallig ook langs het nieuwe clubhuis van roeivereniging Hemus. Van der Eijk, die zelf actief roeier is, geeft aan dat ook de roeivereniging in zijn nopjes is met dit prachtige fietspad.

 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.