Truckspotting & inzetten logistiek makelaar

In het hart van de provincie liggen een aantal grote economische kerngebieden: het centrum van Utrecht, bedrijventerrein Lage Weide en Amersfoort Noord. Rondom deze gebieden heerst natuurlijk een grote bedrijvigheid. Vrachtwagens rijden af en aan om bedrijven en winkels te bevoorraden, of juist om gefabriceerde producten naar klanten te brengen. Maar zou dit efficiënter kunnen? Zodat er door meer samenwerken tussen bedrijven onderling of een betere logistieke planning minder vrachtwagens en bestelbusjes ingezet hoeven worden? Want dat is natuurlijk beter voor het milieu en ontlast de toch al drukke toegangswegen.

Inzicht krijgen in het vrachtverkeer
Wil je kijken of bevoorrading efficiënter kan, dan moet je eerst inzicht krijgen in de huidige situatie. In samenwerking met Port of Utrecht, waarin overheid en bedrijfsleven de handen ineen hebben geslagen om goederenvervoer duurzaam en efficiënt te maken, wordt ‘Truckspotting’ ingezet. Hierbij worden simpelweg alle vrachtvoertuigen op de belangrijke toegangswegen geregistreerd. Waar komen ze vandaan, van welke bedrijven zijn ze en waar gaan ze naar toe? Dit eerste deel van het project, de gegevensverzameling, is inmiddels afgerond in zowel Utrecht als Amersfoort. Vervolgens gaat nu deel twee van start waarbij de (vaak) geregistreerde bedrijven worden benaderd door een logistiek makelaar. Samen kunnen zij met de bedrijven bijvoorbeeld kijken of de voertuigen per se in de spits moeten rijden en of de logistiek wel optimaal is.

Advies & hulp bij uitvoering
De logistiek makelaar houdt het niet alleen bij een advies. Hij biedt hulp bij de uitvoering van het proces (inclusief uitvoeren nul-meting) en kan natuurlijk ook bedrijven bij elkaar brengen die logistiek samen zouden kunnen werken. Want kunnen bepaalde goederen niet gebundeld worden, of is het handiger om het vervoer via spoor of water te laten verlopen? De logistiek makelaar weet bovendien als geen ander of een bedrijf bij andere projecten van Goedopweg kan aansluiten, zoals stadsdistributie Stop & Drop of het opzetten van een Logistiek Ontkoppelpunt.

Voordelen
– Minder verkeer
– Minder vrachtverkeer in de spits
– Betere doorstroming op toch al drukke wegen
– Beter voor het milieu
– Minder uitstoot van CO2 in de binnenstad

Contact
Wil jij samen met de logistiek makelaar kijken naar de opties voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met Taco Jansonius via e-mail tacojansonius@portofutrecht.nl om een afspraak te maken.