Wethouder Vos maakt winnaar fietsactie Amersfoort en Leusden bekend

Wethouder Wim Vos van de gemeente Leusden mocht 31 januari tijdens het Werkatelier Ga toch fietsen! de winnaar van de hoofdprijs van de Instagramactie #maandagsmooiste van 033opdefiets bekend maken.

Acht weken lang brachten fietsers in Amersfoort en Leusden hun fietspad in beeld. Zij posten hun mooiste foto’s op Instagram onder de hashtags #maandagsmooiste en #033opdefiets. Iedere week was er een weekwinnaar die een diner voor 2 won, in te wisselen bij Stadscafé in Amersfoort. De weekwinnaars maakten ook kans op de hoofdprijs, een elektrische fiets. VBC Notarissen uit Amersfoort, ook fietsambassadeur, trok de winnaar van de hoofdprijs: een elektrische fiets.

Tijdens het Werkatelier Ga toch fietsen! bogen zo’n 20 Amersfoorters en Leusdenaren, inwoners , fietsers, werkenden, pensionado’s en ondernemers uit alle geledingen van de samenleving, zich over de vraag hoe het fietsen verder te stimuleren en met name in het sociaal domein. Waarom fietsen mensen niet? Welke problemen en oplossingen zijn er en welke nieuwe ideeën zijn kansrijk om verder te ontwikkelen. Er zijn mensen die geen fiets hebben, niet kunnen of durven fietsen, niet alleen willen fietsen of de fiets gewoonweg niet in hun systeem hebben. De noodzaak om te bewegen en isolement te doorbreken worden vaak genoemd. We willen een vitale regio.

Nieuwe ideeën werden gepitcht. Fietslessen geven op een bestaand parcours met gewone fietsen en e-bikes. En vervolgens tochtjes organiseren. Goed om te bewegen, de regio te leren kennen en sociaal. De regio promoten als fietsregio door het zelf te laten zien. Een autoluwe binnenstad hoort daarbij. Je opa of oma vragen om een stukje te gaan fietsen, de fiets naar je werk dag, de 1e Amersfoortse deelfiets en betaal met een verhaal. Allemaal ideeën die bijdragen aan een sociale en leefbare regio met de fiets in de hoofdrol.

Er is veel energie bij burgers en vertegenwoordigers van organisaties om de regio vitaler te maken. Door samenwerking kan die energie tot echte impact leiden. 033opdefiets wil deze samenwerking stimuleren en ideeën tot uitvoering brengen. Het gesprek hierover is met de gemeente Amersfoort en Leusden aangegaan.